British Museum przyznaje się do uszkodzenia zabytku
28 października 2016, 08:44British Museum przyznało, że w grudniu ubiegłego roku doszło do uszkodzenia bezcennej rzeźby Wenus. Wypadek miał miejsce podczas organizowanej w muzeum imprezy. Jeden z kelnerów schylił się pod rzeźbą, a gdy się prostował, uderzył głową w jej rękę, odłamując kciuk
Płynne tłoki dziają jak pompa i soczewka
12 stycznia 2011, 12:36Kilka odpowiednio skonfigurowanych kropli płynu może w przyszłości zostać wykorzystanych jako miniaturowe tanie pompy czy precyzyjne soczewki aparatach cyfrowych. Inżynierowie z Rensselaer Polytechnic Institute stworzyli płynne tłoki. Działają one dzięki oscylacjom kropli ferrofluidu, które bardzo precyzyjnie wypychają otaczający je płyn.
Psy mają pamięć epizodyczną
24 listopada 2016, 11:22Psy pamiętają czyjeś skomplikowane działania nawet wtedy, gdy nie spodziewają się, że ich pamięć zostanie poddana próbie.
Chrome ma ponad 10% rynku
1 lutego 2011, 13:16Rynkowe udziały przeglądarki Chrome przekroczyły 10%, sukcesy odnosi też Safari, a Internet Explorer i Firefox znajdują się w odwrocie.
Diagnoza potwierdzona po 230 latach
27 grudnia 2016, 12:48Lekarze z Royal Marsden Hospital potwierdzili diagnozę postawioną 230 lat temu przez twórcę naukowej chirurgii - Johna Huntera.
Smartfon pomoże diagnozować nowotwór
24 lutego 2011, 17:13W Stanach Zjednoczonych powstaje urządzenie, które we współpracy ze smartfonem jest w stanie w ciągu godziny stwierdzić, czy podejrzany guz w organizmie to zmiana łagodna czy złośliwa.
Pęcherzyki z komórek macierzystych chronią siatkówkę
27 stycznia 2017, 13:32Wydzielane przez komórki macierzyste egzosomy chronią komórki siatkówki. Naukowcy sądzą, że zjawisko to będzie można wykorzystać w terapii zaćmy.
Bakterie w grafenowej osłonce lepiej widać
16 marca 2011, 12:09Dzięki grafenowym osłonom można uzyskać pod mikroskopem elektronowym precyzyjniejszy obraz bakterii. Widać je w naturalnych rozmiarach, wzrasta też rozdzielczość.
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
Grzybem w malarię
7 kwietnia 2011, 12:44Brytyjscy naukowcy z Westminster University chcą zaprząc zmodyfikowane gentycznie grzyby do walki z malarią. Angray Kang i jego zespół, po latach badań odkryli, że komary zainfekowane odpowiednio zmodyfikowanym grzybem przenoszą znacznie mniej zarodźców malarii, dzięki czemu trudniej im zarazić człowieka.